Zeytinyağı

Zeytinyağı

Zeytinyağı

Zeytinyağı; zeytin ağacının meyvesinin suyu sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile elde edilen sıvı yağdır. Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, zeytinyağının hiçbir katkı ya da kimyasal işleme tabi tutulmadan üretilmesidir.

Zeytinin meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte ezilerek sıkıldığında, taneler, yağını dışarı verir. Taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi, çiğ ve saftır. Zeytinyağı, rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların, en değerlisi olarak bilinir. 

ZEYTİN HASADI 

Zeytinin hasadı ve toplama şekilleri, binlerce yıldan bu yana, neredeyse hiç değişmemiştir. Elle toplama ya da silkeleme yöntemleri kullanılmıştır. Yalnız zeytini ezme, hamurunu sıkma ve çıkan yağını bitkisel suyundan ayrıştırma teknikleri geliştirilmiştir. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan, merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor.

Tane, siyahlanıp, et kısmı menekşe mor bir renk aldığı zaman, zeytin hasadı başlar. Daha kaliteli sofralık zeytin ve zeytinyağı, sağlam ve olgun zeytin tanelerini, ağacından hırpalanmadan elle toplama usulüyle elde edilebilir. Ancak, zeytini, elle toplamak işgücü maliyetini artırır, ürünün fiyatını yükseltir.
Zeytin, yere düşer ve günlerce kalırsa, tane eti bozulur, ondan çıkarılacak yağın kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sık aralıklarla toplanmalıdır. Zeytin taneleri, işlemden önce iyice yıkanarak, üzerindeki tarımsal ilaç bulaşıkları, toprak ve diğer yabancı maddelerden arındırılmalıdır.

Küçük sepetlerde toplanan taneler, sonra ahşap veya plastik kasalarla taşınır. Toplanan zeytinler, fazla bekletilmemeli, 3-5 saatte işlenmelidir. Aksi halde açıkta bekletilen zeytinler, fermante olur. İmkan yoksa, zeytinler, serin ve havadar depolarda, altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir.

EN KALİTELİ ZEYTİNYAĞI: ERKEN HASAT SOĞUK SIKIM SIZMA ZEYTİNYAĞI

Erken hasat, tam olgunlaşmadan toplanan zeytinlerin mekanik olarak ezilip sıkılmasıyla elde edilenidir. Bu sırada hamurun ve oluşan yağın sıcaklığının 26 dereceyi geçmemesi gerekir. Erken hasat edilen zeytinin, asidi düşüktür, nefis bir rengi ve aroması vardır. Ancak, elde edilen yağın miktarı düşüktür. Örneğin, erken hasat zeytinyağı elde edilmek istendiğinde; 6-7 kilo zeytinden, 1 kilo zeytinyağı çıkarılır. Olgun zeytinden ise, 4-5 kilo zeytine, 1 kilo yağ çıkar. Ancak asit oranı daha yüksektir. Erken hasatta zeytinin sapı, dalından zor ayrıldığından, toplaması güçtür. Ama özel tatları nedeniyle en çok aranılan ürünlerdir. Renkler, parlak sarıdan, çiğ yeşile kadar değişebilir.

 

Adam gibi beslenme | Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

 9 Mayıs 2020 Cumartesi

Günümüzde, endüstri tarafından işlenen gıdaların girdiği, geleneksel beslenmeden uzaklaşılan dünyanın tüm ülkeleri kronik hastalık salgını ile boğuşuyor.

Devamı

Sabunun Bilimi: Sabun coronavirüsü nasıl öldürüyor?

 28 Mart 2020 Cumartesi

Koronovirüsü etkisiz hale getirmede alkol bazlı dezenfektanlar da etkilidir, ancak virüsü cildinizdeyken etkiyi bertaraf etmenin en etkili yolu sabun kullanmaktan geçiyor.

Devamı

Bunamanın ilacı yok; çare zeytinyağında | Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

 23 Mart 2020 Pazartesi

Mutfağımızda bulunması gereken iki yağ köy tereyağı ile saf sızma zeytinyağıdır.

Devamı

İyi Zeytinyağı Neden Pahalı?

 14 Mart 2020 Cumartesi

Yüksek kaliteli sızma zeytinyağı yapmak çok zordur. Taze, sağlıklı zeytinleri yetiştirmek ve toplamak için çok çaba harcanır.

Devamı

İyi bir mamul için, hammadde temiz ve kusursuz olmalı

 17 Şubat 2020 Pazartesi

Zeytin temiz ve kusursuz olursa, yağı da mükemmel olur.

Devamı

Et ve Zeytinyağı

 17 Şubat 2020 Pazartesi

Kırmızı etleri tavada zeytinyağı ile kızartabilirsiniz. Lezzetine şaşıracaksınız.

Devamı

Oliveray ile Kahvaltı

 17 Şubat 2020 Pazartesi

Sofranızda bir kase içinde Oliveray sızması olsun. Biraz kekik, biraz da pul biber bulunsun

Devamı

Oliveray ve Erken Hasat

 16 Şubat 2020 Pazar

Ekim ayının ikinci yarısında, zeytinler henüz yeşilden pembeye dönerken, yere düşmeden dalından özenle toplanır. Bu yüzden adına Erken Hasat diyoruz.

Devamı

Zeytinyağının Cilde Faydaları

 20 Ocak 2020 Pazartesi

Güzellik rutininize zeytinyağı eklemek cildinize, saçınıza ve tırnaklarınıza muazzam faydalar sağlayabilir. İşte şaşırtıcı bulabileceğiniz bazı zeytinyağı cilt faydaları.

Devamı

Trans Yağ Nedir?

 29 Aralık 2019 Pazar

Trans yağ, doymamış yağ asitlerinin genel ismidir. Doğal bir yağ türü olmayan trans yağ, bitkisel sıvı yağların hidrojenize adlı bir işlemden geçirilmesiyle oluşur. 

Devamı